Att bygga ett varumärke som en mindre verksamhet

Planerar du att starta ett företag? Eller har du ett företag och vill stärka ditt varumärke? Klart är i alla fall att de flesta kan skriva under på att brandingen är viktig. Ett starkt varumärke kan göra att kunder, och potentiella kunder, känner ett högre förtroende och därmed är benägna att göra mer affärer med er.

Ett varumärke är i mångt och mycket summan av ett helhetsintryck, som utgörs av flera olika delar. Hit hör till exempel logga, namn och profilkläder. Men vad kan man egentligen göra för att stärka sitt varumärke? Här ger vi ett par förslag.

Var unika och förtroendeingivande

Att sticka ut är enkelt. Att sticka ut och samtidigt göra det på ett förtroendeingivande sätt är dock lite svårare. Vem som helst kan starta ett företag med ett vulgärt namn, utsvävande profilkläder och en iögonfallande logga. Sticker det ut? Ja. Ger det ett förtroende för verksamheten? Nej.

Ett namn och en slogan som sticker ut bör göra det på ett bra sätt. Det här gäller inte bara dessa två saker, utan går igenom hela brandingen i princip. Det kan till exempel vara värt att tänka på när du väljer profilkläder. Ett par strumpor med en diskret logga på är kanske inte det optimala. En snygg pikétröja, med loggan tryckt på ett smart sätt, kan ge gratis marknadsföring eftersom det är ett plagg som syns – och om det är tillräckligt snyggt kommer folk att vilja bära det.

Bygg ett community

Stora bolag lägger, i förhållande till sin omsättning, ganska modesta summor på direkt, konverteringsdrivande marknadsföring. Snarare lägger man ned mycket energi på att erbjuda en riktigt bra tjänst och att bygga ett community kring det. Har man ett community som folk tycker om och litar på, kommer den tilliten även att spilla över på varumärket.

Småföretag har goda möjligheter att bygga ett litet community. Det kan till exempel ske på olika sociala medier eller egen blogg som man startar. Bättre är dock kanske att välja en eller två medier och satsa helhjärtat på dem, snarare än att försöka vara på alla ställen samtidigt.

Var ihärdig

Sättet som småföretag kommunicerar med kunder kan ofta variera kraftigt med korta intervall. Det kan bero på att man testar en strategi, för att sedan övergiva den innan eventuella resultat faktiskt kan utvärderas eller mätas ordentligt. Många har till exempel en väldigt formell ton på sin hemsida, för att sedan prata väldigt lättsamt på sociala medier eller ha skojiga slogans på firmans profilkläder. Det är bra att bygga en image och ha den på samtliga plattformar. Det stärker varumärket och ger en känsla av karaktär.