Vi har blivit så vana vid att det finns gummiprodukter som gör att fogar håller tätt. Moderna gummiprodukter, exempelvis EDPM är dessutom miljövänliga.
Redan för 3000 år sedan började befolkningen i Centralamerika att bearbeta och använda saften från kautschukträdet. Man droppade saften på trädgrenar som vreds över eld och fick då en seg massa. Massan, eller kautschuken, kunde redan då användas som tätningsmaterial. Användandet av gummi spred sig tidigt snabbt över världen.
Den gummimassa som framställs av kautschuk är det vi idag kallar naturgummi. Det finns också syntetiskt gummi som har många goda egenskaper. Ett av de syntetiska gummimaterialen är etenpropenliengummi eller EPDM-gummi. EPDM-gummit kallas också miljögummi eftersom det innehåller mindre miljöfarliga ämnen och är material med god draghållfasthet och utmärkt elasticitet.
Gummiprodukter som är flexibla, lätthanterade och tål kyla och värme
EPDM-gummi har många användningsområden beroende på att det är så tåligt. Materialet används bland annat i packningar av olika slag eftersom det tål temperaturer ner till -35 grader utan att ta skada eller förlora sin kvalitet. Det är dessutom tåligt mot syror och lut men är känsligt mot petroleumprodukter som bensin.
Genom att vara mycket elastiskt har det en hög draghållfasthet och kan tåla att dras ut upp till tre gånger sin egen längd och sedan återgå till ursprunglig form. EPDM-gummi ger också säkra tätningar som håller över tid vilket gör att det passar till försegling av vattenbehållare, dammar, reningsverk och tätskikt. Gummit kan också användas till tätning av gröna tak eller som tätskikt i parkeringsgarage.