Har du slipat på din presentationsteknik?

Att driva ett företag handlar om så mycket mer än själva kärnverksamheten. Visst, naturligtvis är det viktigaste vad du faktiskt tillverkar eller erbjuder för tjänster, det är ju trots allt antagligen din största drivkraft och anledningen till att du ville starta ett företag till att börja med. Men utan marknadsföring och en egen förmåga att kunna övertyga människor om att det ni skapar är värt någonting kommer ditt företag inte att bli långlivat.

Presentationsteknik är stort inom företagsvärlden

Ett företag blir inte större än sin förmåga att övertyga och att presentera sin verksamhet på ett fängslande, lättförståeligt och informerande sätt. Inom företagsvärlden är det en etablerad sanning, och ett område som brukar benämnas företagsteknik. Presentationsteknik är exakt vad det låter som; en teknik för hur man ska presentera någonting på bästa möjliga sätt. Den som har en bra presentationsteknik kan få det mesta att låta intressant och spännande, och på samma sätt kan den som saknar tillräckliga kunskaper i presentationsteknik sjabbla bort även det mest intressanta ämne och få åhörarna förvirrade.

Egenskaper som behövs

Presentationsteknik handlar framför allt om tre saker: tydlighet, övertygelse och karisma. Den som har, eller kan skaffa sig, dessa tre egenskaper har goda chanser att bli en övertygande talare. Och det bästa är att alla tre egenskaper går att träna upp. Ja, det gäller även karisma. Många tror att charm och utstrålning är medfödda egenskaper som man antingen har eller inte, men det handlar helt enkelt om självförtroende, och om att känna sig säker på vem man är och vad man gör.

Den som tror på sig själv och sin verksamhet har lättare att slappna av och våga vara i centrum. Man brinner för att berätta om det man kan och det man vet och man blir så avslappnad att man kan ta ett steg bakåt och se saker ur ett vidare sammanhang. Detta inger ett lugn som får folk att känna sig trygga och att de kan lita på en. Den som har lyckats få sina åhörare dit äger ett rum, vilket är en förutsättning för att kunna övertyga sin publik.

Att lägga upp sin presentation

Tydlighet och övertygelse pratade vi också om. Att presentera sin verksamhet kan man göra på många olika sätt, och det gäller att hitta ett sätt som inte bara är kortfattat utan även pedagogiskt och direkt. Publiken ska ledas från steg till steg, och nästa steg ska bygga på det föregående. Att prata lite löst om en del av verksamheten och sedan hoppa blixtsnabbt över till ett annat utan att åhörarna förstår sambandet skapar förvirring och gör att du framstår som rörig. Det är ett säkert sätt att tappa sin publik och få dem att börja snegla på klockan.

Gå en kurs i presentationsteknik

Känner du att du skulle vilja veta mer om presentationsteknik och hur man blir en bra talare finns det gott om kurser i presentationsteknik. Att gå en kurs i presentationsteknik är ett bra sätt för en företagare att hitta sin inre talare, och medan du kanske inte blir en fullfjädrad publikdomptör med en gång så får du de verktyg du behöver för att öva upp din presentationsteknik och förmågan att fängsla åhörare på till exempel mässor och event. Detta är i längden avgörande för att ditt företag ska lyckas växa.

Mer läsning om presentationsteknik: https://www.presentationsteknik.net.