Det är en värvare

Har du någon gång mött en ung kille, eller tjej som har tagit kontakt med dig och burit en t-shirt med en väl synlig logga, antingen för Greenpeace, Röda korset eller någon annan ideell organisation? Har du då stannat och inlett en diskussion med honom eller henne, får du veta vad organisationen gör, vad som är viktigt och sedan vill de att du ska bli medlem och bidra med en månadsavgift till organisationen.

Så kan en värvare påverka dig

De talar om för dig, hur mycket de ideella organisationerna är beroende av de frivilliga avgifterna som de får in av människor som du. De vädjar till ens samvete, ens engagemang för en bättre värld och till ditt givmilda sinne. Är du då någon som låter dig påverkas av vad du hör och ser, kanske du ger med dig och blir medlem. Då har vävaren lyckats, och tackar dig för att du valt att bli medlem och betalar in till organisationen.

En del värvare får dåligt bemötande

För ett tag sedan kunde man läsa i tidningen Metro, om hur många unga värvare blivit bemötta när de har tagit kontakt med okända människor. Vissa har blivit otrevligt bemötta, andra har blivit utsatt för sexuella övergrepp eller blivit ignorerade. Det är lätt hänt att man reagerar med att dra sig undan när någon okänd tilltalar en. Vi, storstadsmänniskor, har blivit skygga av oss. Vi hälsar ju knappt ens på våra egna grannar. Vi inleder så gott som aldrig några inledande samtal med dem vi sitter i bussen eller på pendeltåget. Är inte det synd?

Vi behöver bli trevligare mot varandra

Det är inte bara värvare som blir otrevligt bemötta. Överlag önskar vi att vi var trevligare mot varandra, oavsett om det är någon som är okänd, om vi är grannar med varandra eller bekanta med varandra. Vi påverkas nämligen av varandra. Säg att du möter någon som ler stort mot dig, som hälsar trevligt på dig och som säger något snällt till dig.

Positivitet smittar liksom negativitet

Efteråt går du med lätt hjärta och kanske till och med hälsar lika hjärtligt på nästa person som du möter. Jämför detta med att du blir otrevligt mött i kassan i affären där du brukar handla. Om den personen skulle fräsa åt dig och ge dig arga blickar. Skulle du inte gå därifrån lika arg och irriterad? Jo, det är precis så vi människor reagerar nämligen. Ett gott humör sprider sig som ringar på vattnet, på samma sätt som negativitet. De olika känslorna sprider sig och smittar som om vi var förkylda. När vi blir medvetna om detta, kan vi själva välja vad vi sprider till våra medmänniskor.