Önskas visitkort i Stockholm?

Visste du att dela visitkort med nya bekanta inte är särskilt modernt? Det är i alla fall ingen ny företeelse. Snarare har man gjort detta i tusentals år i alla fall om du frågar en kines. Detta gjorde man i Kina långt innan det blev kutym i Europa under 1600- och 1700-talet. Under 1800-talet sände man visitkort till varandra under mycket strikta former och regler.

I dagens digitala värld, sänder vi numera digitala visitkort till varandra. Men sedan att ge varandra visitkort på papper över än idag. Särskilt gäller detta i affärssammanhang och när man knyter nya bekantskaper företag emellan. Då behöver man känna till vem det är som man pratar med, vilken tjänst den personen har på sitt företag och hur man går tag i den personen igen, om man skulle önska det. Då är ett visitkort ett mycket praktiskt sätt att kunna komma ihåg vem det vara man pratade med och hur man får tag i den personen på nytt.

Men hur får man tag i visitkort i Stockholm?

Som tur är det inte särskilt svårt att få tag på visitkort i Stockholm. Man kan till exempel googla ”visitkort Stockholm” så får man tag i några sådana tryckerier som kan trycka sådana visitkort så att man kan dela ut dem vid nästa affärsmöte. Då behöver man inte vara den enda som inte har några visitkort att dela ut.

Tillbaka till visitkorten i Kina

I dag är det minst lika viktigt med visitkort i Kina, som det en gång var när det begav sig. Idag är det en hel ceremoni kring visitkortet. Ska man göra det på ett sätt som är helt rätt och som inte skapar missförstånd mellan västerlänningar och kineser, så ska man både ta emot och räcka över ett visitkort med båda händerna.

Viktig ritual kring visitkort

Som västerlänning ska man sedan läsa visitkortet noggrant medan den andra tittar på. Sedan ska man kommentera det man ser, på ett lättsamt sätt. Till exempel; om det visar sig att hon, eller han arbetar i Peking, då ska man kommentera det. ”Aha, jag ser att kontoret ligger i Peking. Intressant. Jag har varit där många gånger och varit just på den adressen. Det är fint där”. Eller något liknande.

Viktigt anpassa sig efter kinesisk kutym

Man ska visa att man har tagit till sig informationen som den andra har gett med sitt visitkort. Att endast ta emot visitkortet och lägga det i fickan, visar på att man inte är intresserad av den andra personen. Efter det lär det inte bli fler affärer med just det företaget. Och tvärtom; har man lyckats göra alla rätt i just detta sammanhang, då kan man räkna med att kamma hem storvinsten.