Trycka egen affisch – 3 enkla steg

Till ett kommande lokalt sportevenemang, för att göra reklam för en artist eller en föreläsare? Eller som en idolposter till barnens rum? Det finns mängder av tillfällen då en affisch passar att användas. Med tanke på att det är billigt att trycka affischer kan man använda det till flera funktioner. Både funktionella och estetiska.

Första steget – layouten

Om du vill trycka en affisch bör du först och främst lägga ner tid på design och layout. Är det en affisch som ska förmedla ett budskap bör man även fundera över vilket budskap som ska förmedlas med stor text och vad som kan stå med mindre bokstäver.
Det finns flera verktyg online där man helt gratis skapar affischer via färdiga mallar. Sök efter födelsedagsfest, sportevenemang eller musikhändelse och mängder av affischer kommer att visas med detta tema. Detta med olika inriktningar och stilar. Men sedan kan både text, bild och form ändras. Därmed har man fått stora delar gratis kring designen.

Andra steget – Printa och testa

När du nu har layouten kvar så är nästa steg att korrekturläsa, prova en affisch och testa sig fram till man är helt nöjd och börjar trycka upp affischerna.
Skriv ut affischen på ett A4-papper i en vanlig skrivare. Du får betydligt bättre överblick över den mot om den enbart finns på skärmen. Är den tänkt att tryckas på A3 framöver finns fördelar att skriva ut på A3 en gång just för att få rätta känslan. Det kan göras i lite sämre kvalité om man vill spara på kostnaden. Men det viktiga är att inte skicka iväg sin affisch för tryck innan man verkligen är riktigt nöjd. Annars kommer man kanske få korrigera och i alla fall skicka efter ytterligare.

Tredje steget – välj tryckeri

Eftersom affisch är en ”standardprodukt” har de allra flesta tryckerier detta i sitt utbud. Välj vilket trycker som ska trycka din affisch utifrån prisläge och service. Se även upp med fraktkostnaden då det i vissa fall kan tillkomma relativt hög fraktkostnad.
Är det större mängder rekommenderas inte digitalt tryck utan offsettryck. Detta utifrån att offsettryck skapar betydligt lägre kostnad per enhet men har en mycket större startkostnad. Titta därför alltid på slutpriset och jämför detta utifrån hur många affischer som ska tryckas.
Hos de flesta tryckerier skapas ett konto innan trycket kan ske. Därmed kan du sedan logga in på detta konto nästa gång du behöver fler exemplar av denna affisch vilket är en mycket smidig lösning. Flipptryck är ett modernt tryckeri med kapacitet att framställa kvalitativa trycksaker.